Jsem cvok, abych půjčil Kalouskovi svoje peníze?

Vláda, která rozhazuje a prodělává, kam se podívám, mi chce velkoryse nabídnout možnost, abych jí půjčil? Na ca 3% roční úrok na 5 let?

Kdybych dědil, asi bych s penězi nějak naložit chtěl. Možná bych je vrazil do zlata, možná do nemovitostí. Možná bych si je raději užil. V nejhorším případě bych je doma zakopal nebo s nimi vycpal slamník. Rozhodně bych je už nedal do banky a ještě rozhodněji bych je nepůjčil vládě.

V Kalouskově verzi je to pohádka o tom, že čím víc půjčíte, tím víc dlužíte. Půjčit si na to, abych se mohl výhodněji zadlužit prostě logiku nemá. Logika je tu jen potud, že „jsme takoví nesolidární občané, že namísto ukládání peněz v domácí bance je máme v zahraničí nebo doma v polštáři.

A víte, kde je má uloženy Český stát? Když zapátráte na internetu, zjistíte, že doma - tedy v ČR - to není. Stát má „svoje“ peníze na bezpečných a spolehlivě vydělávajících kontech zemích, kde je to výrazně bezpečnější než doma. A proč asi? Proč tedy nenásledovat tohoto vzoru a dávat je státu doma? No aby je mohl lépe zúročit v cizině a Vás pak oškubat s tím, že se domácí ekonomice a bankám nedařilo?

Když vezmu v potaz inflaci a zvýšení DPH, na půjčení státu prodělám. Zajímalo by mě, kolik politiků včetně ministra financí si státní dluhopisy za navrhovaných podmínek koupí. Moc jich asi nebude. Ono je půjčit a půjčit. Když půjčujete a dostanete méně, už to je spíš dar. A když půjčíte a nááááhodou přijde měna – a tu nelze vyloučit – je to jednoznačně dar. Bohatě by stačilo dnes dát koruny za tři roky přejít na Euro a za pět let zjistit, že kurs směny mých korun v dluhopisech na Euro nebyl právě výhodný. Ostatně před Eurem byla německá Marka taky jinde. A kde by byla dnes? Z kurzu 2:1 tenkrát by byl 1:1… Možná. Né-li nižší.

Takže „Ne, díky! Moje peníze na prodělečné státní čachry nedám. A kam je dám, to je můj problém.

P.S. Psal jsem totiž o situaci, že „kdybych dědil“ ne že „jsem DEBIL“.

Autor: Aleš Baloun | středa 21.9.2011 7:00 | karma článku: 27,82 | přečteno: 1395x